Weekendje Biesbosch

Biesbosch

Voor het derde jaar zijn m’n jongste broer Casper en ik een weekendje op pad gegaan. Hij houdt van fietsen en ik hou van wandelen, dus we zoeken altijd een mooi (natuur)gebied op waar diverse opties zijn om de regio te verkennen. Dit keer stond Nationaal Park De Biesbosch op de planning. Hier had ik een fietsroute van circa 60 km gevonden. Ik heb gelukkig een e-bike en Casper is heel getraind dus qua afstand voor beide goed te doen.

Ik sliep in onze minicamper Henry en Casper heeft z’n tent ernaast opgezet. Ik ben een enorme fan van Natuurkampeerterreinen en aan De Biesbosch, nabij Werkendam, ligt Natuurkampeerterrein ”De Knotwilg”. Henry heeft zonnepanelen dus we staan altijd op een plekje zonder stroom. Gelukkig hadden we op tijd geboekt, want “De Knotwilg” was helemaal vol.

Natuurkampeerterrein ”De Knotwilg”

De camping ligt aan het water en heeft een prachtig weids uitzicht. Je hoort verschillende vogels kwetteren, ganzen en zwanen langs zwemmen, en je zou zelfs een zeearend en ijsvogel moeten kunnen spotten! Aan het begin van het terrein is het sanitair gebouw. Er zijn in totaal 8 toiletten en 4 douches aanwezig beide gescheiden voor mannen en vrouwen. Tevens zijn er 2 wasbakken voor de afwas. Warm water is gratis aanwezig. De plekken zonder stroom zijn helemaal achterin en dat betekent zo’n 500 meter lopen naar het toilet, dus dat betekent niet wachten tot het laatste moment…. 😉

Fietsroute door De Biesbosch

Op de website van “Beleef De Biesbosch” staat een rondje van 57 kilometer. Dit is inclusief 2 pontjes, maar in juni 2021 was het pontje “Steur” nog uit de vaart i.v.m. Corona. Dus deze oversteek moet je omzeilen door de dijk wat langer te volgen, bij Werkendam de brug over te gaan en dan de eerste weg links weer te pakken en bij knooppunt 20 je weg te vervolgen. Wij zijn ook nog even boodschappen gaan doen in Werkendam en de camping lag iets van de route af, dus dit rondje vanuit “De Knotwilg” en incl. een stukje Werkendam is 70 km. Als je nog meer kilometers wilt maken, dan heeft het routekaartje ook nog wat omwegen voor nog meer natuur en cultuur.

Je kunt ook een gratis app downloaden met weetjes voor onderweg. Wij hebben dit niet gedaan, dus ik kan daar geen review over schrijven. De Biesbosch is met name water en eilandjes en die zijn niet met de fiets te bereiken. Je fietst dus vooral rond De Biesbosch en niet er doorheen. Dat vonden wij wel jammer, het landschap is niet heel divers.

GeertruidenbergDe lunch hebben wij genuttigd in Geertruidenberg. Voor ons een onbekend stadje, maar blijkbaar met een mooi plein, mooie geveltjes en zelfs met een ANWB-wandelroute (3 km). Deze wandelroute is via de ANWB App “Eropuit” te volgen, maar er staan ook pijlen en bordjes in de stad zelf. Daar kwamen wij pas later achter, dus we hebben de route in tegengestelde richting en met het kaartje van de app gevolgd….. Ging ook prima! 😉 Het is een vestingstad met een aantal goed bewaarde monumenten. Wat mij betreft zeker een klein bezoekje waard!

Varen door De Biesbosch

Omdat we ook echt door De Biesbosch wilden varen, hebben we een rondvaartboot van De Zilvermeeuw geboekt. We wilden eerst gaan kanoën, ook in de nabijheid van “De Knotwilg” te reserveren, maar het weer was onvoorspelbaar en we durfden niet te gokken dat we het droog zouden houden. En ach, we hadden al een hele dag fietsen erop zitten, dus je laten varen mocht ook wel vonden wij 😉. We hebben de tocht van twee uurtjes gedaan en dat was echt wel leuk. Vrij snel vaart de boot het natuurgebied in, en op een gegeven moment gaat hij echt door smalle gedeeltes. Toch een klein beetje op avontuur….. De boot vaart een rondje, de beste kant op het dek is wat mij betreft de linkerkant. Wij zaten rechts en stonden vaak op om achter ons te kunnen kijken. Aan de linkerkant zie je vooral de dijk waar we net op hadden gefietst…. Aan de linkerkant kun je dieper De Biesbosch inkijken.

Conclusie

Een Nationaal Park dat echt een ander stukje Nederland is. Maar beperkt toegankelijk en wat mij betreft niet heel divers. Ik heb geen verstand van flora en fauna, dus waarschijnlijk zijn er heel veel plantensoorten te ontdekken, maar ik zag vooral een groene ‘muur’ met sloten en een paar moerassen. Als ik nog een keer ga, dan zou ik toch een kano huren of een fluisterbootje. Dan kun je ook op wat plekken aanmeren en een paar eilandjes die toegankelijk zijn ontdekken. Nogmaals zo er omheen fietsen, dat hoeft van mij niet meer. “Been there, done that”. Wat vind jij van De Biesbosch?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.