Vojagi Kune

Vojagi Kune

Deze pagina gaat over onze droom om naar Zweden te emigreren.

Waarom de naam “Vojagi Kune”?

Dit betekent ‘samen op reis’ en komt uit het Esperanto. Deze naam heeft Andries verzonnen toen we een naam voor ons huidige huis zochten. We houden van reizen, het leven is een grote reis en het huis was eigenlijk ook een reis omdat we veel meer hebben moeten klussen dan vooraf verwacht. En onze reis samen willen we voortzetten in Zweden, dus dit avontuur is ook onderdeel van “Vojagi Kune”.

Waarom Zweden?

In 2014 zijn we hier voor het eerst op vakantie geweest en de rust, ruimte, natuur en mentaliteit sprak ons enorm aan. We hebben al heel veel landen en steden bezocht, maar deze Zweden-reis komt nog wekelijks ter sprake. Wil je tips hebben voor mooie gebieden en leuke uitstapjes? Lees dan onze Zweden-pagina, klik hier.

Laura heeft altijd al gezegd dat ze niet de behoefte had om in Nederland te blijven wonen. Maar na 1,5 jaar op de Antillen gewoond te hebben, kwam ze er achter dat het klimaat wel heerlijk was maar dat de ‘mañana mañana -mentaliteit’ haar tegen stond. Andries heeft minder behoefte aan een heel jaar 30 graden en houdt er helemaal niet van als mensen zich niet aan afspraken houden. Wat is dus een goede middenweg? Wel een relaxtere cultuur en minder gehaast, maar wel structuur, duidelijkheid en nakomen van afspraken. En dit bleken we in Zweden zo te ervaren. We zijn veel over de Zweedse cultuur gaan lezen en dit klinkt passend en veelbelovend.

Vijf jaar geleden waren we weer in Zweden en toen hebben we voor het eerst in de etalage bij makelaars gekeken en we zijn zelfs een keer langs een huis gereden dat te koop stond. We zijn toen gaan rekenen en hadden bedacht dat we over vijf jaar wel richting Zweden zouden kunnen met onze plannen om hypotheekvrij te wonen. We bleven echter nog een paar jaar ‘over vijf jaar’ roepen….

December 2020

Tot we in december 2020 tegen elkaar zeiden “Waarom blijven we het uitstellen?”. We konden geen reden bedenken…. Door Corona waren de contacten met familie en vrienden veranderd en veel meer op afstand. Het was dus eigenlijk een soort van ‘oefenjaar’ voor als we straks verder weg zouden wonen en mensen niet zo vaak meer zagen. We hebben gemerkt dat er creatieve oplossingen zijn ontstaan om contact met elkaar te hebben, zonder dat we letterlijk bij elkaar hoeven te zijn. De online contacten zijn niet te vergelijken met live contact, maar voor deze initiatieven maakt het natuurlijk niet uit of we vanuit Lutjebroek of ergens in Zweden inbellen. Online escape-rooms, pubquizen, hang-outs, WhatsApp videobellen: het kan allemaal! Dus we hebben een makelaar uitgenodigd voor een kopje koffie en waren tevreden met de waarde inschatting van ons huis. Maar we wilden toch alles nog even laten bezinken en nog wat laatste klusjes afmaken voordat we definitief de markt op zouden gaan.

April 2021

Eind april 2021 was het dan zo ver: “Vojagi Kune” staat op Funda! En nu (eind juni 2021) is het huis onder voorbehoud verkocht en hopen we over een weekje te horen of alles definitief is. Intussen houden we www.hemnet.se (de Zweedse versie van Funda) dagelijks in de gaten wat er op de markt komt. Ook in Zweden is de huizenmarkt volop in beweging en gaan de verkopen snel. En ook in Zweden is er een biedingsproces en wordt er veel overboden. Al is het daar wel een stuk transparanter want op de website staat precies welk bod er is gedaan en wat je dus minimaal moet bieden om ook mee te kunnen onderhandelen.

Onze plannen in Zweden

We zijn afgelopen jaar steeds meer tot het besef gekomen dat we niet happy worden van de ratrace waar we ons in bevinden. We hebben beide een leuke en afwisselende baan, maar die vraagt ook veel energie en soms weken achter elkaar bijna 24/7 aandacht. Met het gevolg dat we in de uurtjes dat we vrij zijn, niet heel veel puf hebben en dus ook niet genieten van de vrije tijd. In Zweden willen we veel meer rust kunnen inplannen en meer zelfvoorzienend gaan leven. En om een moestuin en wat beestjes in stand te kunnen houden, moeten we daar ook heel bewust tijd voor gaan vrijmaken.

Door ons huidige huis en alle verbouwingen die we hebben gedaan, zijn we er achter gekomen dat we dit ook heel leuk vinden om te doen en veel handiger zijn dan we hadden gedacht. Maar het geeft geen plezier om naast een drukke fulltime baan te moeten verbouwen, dus het opknappen van het huis zal ook onderdeel van het ‘werk’ worden. Wellicht dat we wel voor de lol wat meubeltjes gaan opknappen en verkopen. In Zweden zie je veel schuren met een bordje ‘lopis’; dit zijn schuren met tweedehands spullen die te koop zijn. In Zweden gooit men bijna niets weg en ziet men altijd nog wel het nut van iets in of hoe men de dingen toch nog kan gebruiken. Ken je het programma “Flee market flip” waarbij deelnemers vlooienmarkten afstruinen en van verschillende spullen een heel nieuw ding maken? Zoiets lijkt ons ook heel gaaf om te doen.

Laura komt uit de horeca en toeristische sector, dus iets in het verhuren van huisjes, het organiseren van excursies, het regelen van uitjes, het geven/organiseren van workshops, etc is ook een onderdeel van het ideeënplan rondom werk en inkomsten. En door Corona heeft online werken een grote ontwikkeling doorgemaakt en kunnen we altijd nog onszelf als ZZP’er gaan verhuren om online en op afstand werk te verrichten. We zijn ondernemend genoeg om ons niet te vervelen 😊. Eerst zorgen dat de verkoop van ons huis in Nederland definitief is, dan onze droomplek in Zweden vinden en dan zien we wel verder.

Update juli 2021

Ons huis is definitief verkocht! Dat betekent dat we in augustus echt op huizenjacht in Zweden kunnen gaan. Half november moeten we ons huis opleveren, dus aan de ene kant hebben we nog wel wat tijd om verliefd te worden op een nieuw huis in Zweden. Maar aan de andere kant is het nog maar 3,5 maand en dan staan we ‘op straat’…. Dus het worden spannende en onzekere maanden, waarbij we vast diverse back-up plannen moeten maken. We houden onze voortgang ook bij via Instagram: @vojagikune en we zitten te denken om ook wat filmpjes te maken. Het YouTube-kanaal hebben we al aangemaakt, maar er staat nog niets online. Klik hier.

Wil je weten hoe onze plannen verlopen? Geef dan een reactie onder aan deze pagina en vink ‘stuur mij een e-mail bij nieuwe berichten’ aan. Elke keer als we weer een stukje schrijven, krijg je een notificatie.

Geef een antwoord