Vojagi Kune

Vojaĝi Kune

Deze pagina gaat over onze droom om naar Zweden te emigreren. Klik op de linkjes hieronder om naar de update te gaan die je nog niet kent.

  1. Achtergrond
  2. December 2020
  3. April 2021
  4. Juli 2021
  5. November 2021: in Zweden!!
  6. Februari 2022
  7. 5 maanden in Zweden
  8. Een jaar in Zweden!

Waarom de naam “Vojaĝi Kune”?

Dit betekent ‘samen op reis’ en komt uit het Esperanto. Deze naam heeft Andries verzonnen toen we een naam voor ons huidige huis zochten. We houden van reizen, het leven is een grote reis en het huis was eigenlijk ook een reis omdat we veel meer hebben moeten klussen dan vooraf verwacht. En onze reis samen willen we voortzetten in Zweden, dus dit avontuur is ook onderdeel van “Vojaĝi Kune”.

Waarom Zweden?

In 2014 zijn we hier voor het eerst op vakantie geweest en de rust, ruimte, natuur en mentaliteit sprak ons enorm aan. We hebben al heel veel landen en steden bezocht, maar deze Zweden-reis komt nog wekelijks ter sprake. Wil je tips hebben voor mooie gebieden en leuke uitstapjes? Lees dan onze Zweden-pagina, klik hier.

Laura heeft altijd al gezegd dat ze niet de behoefte had om in Nederland te blijven wonen. Maar na 1,5 jaar op de Antillen gewoond te hebben, kwam ze er achter dat het klimaat wel heerlijk was maar dat de ‘mañana mañana -mentaliteit’ haar tegen stond. Andries heeft minder behoefte aan een heel jaar 30 graden en houdt er helemaal niet van als mensen zich niet aan afspraken houden. Wat is dus een goede middenweg? Wel een relaxtere cultuur en minder gehaast, maar wel structuur, duidelijkheid en nakomen van afspraken. En dit bleken we in Zweden zo te ervaren. We zijn veel over de Zweedse cultuur gaan lezen en dit klinkt passend en veelbelovend.

Vijf jaar geleden waren we weer in Zweden en toen hebben we voor het eerst in de etalage bij makelaars gekeken en we zijn zelfs een keer langs een huis gereden dat te koop stond. We zijn toen gaan rekenen en hadden bedacht dat we over vijf jaar wel richting Zweden zouden kunnen met onze plannen om hypotheekvrij te wonen. We bleven echter nog een paar jaar ‘over vijf jaar’ roepen….

December 2020

Tot we in december 2020 tegen elkaar zeiden “Waarom blijven we het uitstellen?”. We konden geen reden bedenken…. Door Corona waren de contacten met familie en vrienden veranderd en veel meer op afstand. Het was dus eigenlijk een soort van ‘oefenjaar’ voor als we straks verder weg zouden wonen en mensen niet zo vaak meer zagen. We hebben gemerkt dat er creatieve oplossingen zijn ontstaan om contact met elkaar te hebben, zonder dat we letterlijk bij elkaar hoeven te zijn. De online contacten zijn niet te vergelijken met live contact, maar voor deze initiatieven maakt het natuurlijk niet uit of we vanuit Lutjebroek of ergens in Zweden inbellen. Online escape-rooms, pubquizen, hang-outs, WhatsApp videobellen: het kan allemaal! Dus we hebben een makelaar uitgenodigd voor een kopje koffie en waren tevreden met de waarde inschatting van ons huis. Maar we wilden toch alles nog even laten bezinken en nog wat laatste klusjes afmaken voordat we definitief de markt op zouden gaan.

April 2021

Eind april 2021 was het dan zo ver: “Vojagi Kune” staat op Funda! En nu (eind juni 2021) is het huis onder voorbehoud verkocht en hopen we over een weekje te horen of alles definitief is. Intussen houden we www.hemnet.se (de Zweedse versie van Funda) dagelijks in de gaten wat er op de markt komt. Ook in Zweden is de huizenmarkt volop in beweging en gaan de verkopen snel. En ook in Zweden is er een biedingsproces en wordt er veel overboden. Al is het daar wel een stuk transparanter want op de website staat precies welk bod er is gedaan en wat je dus minimaal moet bieden om ook mee te kunnen onderhandelen.

Onze plannen in Zweden

We zijn afgelopen jaar steeds meer tot het besef gekomen dat we niet happy worden van de ratrace waar we ons in bevinden. We hebben beide een leuke en afwisselende baan, maar die vraagt ook veel energie en soms weken achter elkaar bijna 24/7 aandacht. Met het gevolg dat we in de uurtjes dat we vrij zijn, niet heel veel puf hebben en dus ook niet genieten van de vrije tijd. In Zweden willen we veel meer rust kunnen inplannen en meer zelfvoorzienend gaan leven. En om een moestuin en wat beestjes in stand te kunnen houden, moeten we daar ook heel bewust tijd voor gaan vrijmaken.

Door ons huidige huis en alle verbouwingen die we hebben gedaan, zijn we er achter gekomen dat we dit ook heel leuk vinden om te doen en veel handiger zijn dan we hadden gedacht. Maar het geeft geen plezier om naast een drukke fulltime baan te moeten verbouwen, dus het opknappen van het huis zal ook onderdeel van het ‘werk’ worden. Wellicht dat we wel voor de lol wat meubeltjes gaan opknappen en verkopen. In Zweden zie je veel schuren met een bordje ‘loppis’; dit zijn schuren met tweedehands spullen die te koop zijn. In Zweden gooit men bijna niets weg en ziet men altijd nog wel het nut van iets in of hoe men de dingen toch nog kan gebruiken. Ken je het programma “Flee market flip” waarbij deelnemers vlooienmarkten afstruinen en van verschillende spullen een heel nieuw ding maken? Zoiets lijkt ons ook heel gaaf om te doen.

Laura komt uit de horeca en toeristische sector, dus iets in het verhuren van huisjes, het organiseren van excursies, het regelen van uitjes, het geven/organiseren van workshops, etc is ook een onderdeel van het ideeënplan rondom werk en inkomsten. En door Corona heeft online werken een grote ontwikkeling doorgemaakt en kunnen we altijd nog onszelf als ZZP’er gaan verhuren om online en op afstand werk te verrichten. We zijn ondernemend genoeg om ons niet te vervelen 😊. Eerst zorgen dat de verkoop van ons huis in Nederland definitief is, dan onze droomplek in Zweden vinden en dan zien we wel verder.

Update juli 2021

Ons huis is definitief verkocht! Dat betekent dat we in augustus echt op huizenjacht in Zweden kunnen gaan. Half november moeten we ons huis opleveren, dus aan de ene kant hebben we nog wel wat tijd om verliefd te worden op een nieuw huis in Zweden. Maar aan de andere kant is het nog maar 3,5 maand en dan staan we ‘op straat’…. Dus het worden spannende en onzekere maanden, waarbij we vast diverse back-up plannen moeten maken. We houden onze voortgang ook bij via Instagram: @vojagikune.

Augustus 2021

We hebben een voorspoedige huizenjacht gehad en we hebben een huis in provincie Västra Götaland gekocht. Op het platteland nabij het meer Vänern en het stadje Mariestad.

November 2021: we wonen in Zweden!

De eerste dagen na de verhuizing naar Zweden

Op 17 november was het zo ver: de overdracht van ons huis in Nederland en daarna direct in de auto op weg naar Zweden. De meeste spullen hadden we al, met hulp van 3 vrienden, meegenomen toen we 1 november in Zweden moesten zijn voor de overdracht van ons nieuwe huis. Dus op 17 november ging het vooral om het vervoeren van de katten en de laatste doosjes van de 2 weken in Nederland.

Omdat we de katten niet continue wilden verhuizen, hebben Andries en ik een schema gemaakt wie wanneer in Zweden is en in Nederland is om te werken. Ik begin met 2,5 week Zweden en mijn broer Casper is mee gegaan. Erg fijn om het rijden af te kunnen wisselen én het huis en de omgeving samen te kunnen ontdekken. Andries gaat 1 december naar Zweden en dan ga ik weer naar Nederland voor mijn laatste 2 weken bij PostNL. 17 december is mijn laatste werkdag en daarna vertrek ik voorgoed naar Zweden. Andries zal voor zijn werk nog wat vaker naar Nederland terug moeten.

Na een weekje in Zweden voelt het nog als vakantie. En het is ook nog vakantie, want ik heb vrij tenzij ik moet werken. Mailtjes en belletjes hou ik in de gaten, online vergaderingen neem ik aan deel, maar een groot deel van het werk speelt zich af op het depot in Opmeer dus die werkzaamheden maak ik niet mee en heb ik vrije tijd over. Tijd om lekker te wandelen en te fietsen (we blijven toch Hollanders 😉) en dus de omgeving te ontdekken.

En wat een omgeving hebben we gekregen! Prachtig! Onze wens was ‘natuur op loopafstand’, rust en ruimte maar ook vertier dat op niet al te verre afstand is. We willen geen kluizenaars worden en we halen ook veel plezier uit een stadje bezoeken en uit eten gaan, dus in een hutje op de hei is voor ons geen doel. We wonen vlakbij een bos en daar zijn diverse rondjes tussen de 5 en 10 kilometer te maken. Ons huis staat op een heuveltje in een glooiend landschap en we hebben lekker uitzicht en dus overzicht over de landerijen. Langs ons huis blijkt een langeafstandsfietspad te zijn (Västgötaleden) én er is een langafstandspad in ontwikkeling welke in 2022 geopend zal worden (Vänernleden). Dus voor ons vermaak fijn en prettig voor als we in de toekomst mogelijk wat met toerisme gaan ontwikkelen.

In ons huis hebben we nog niet zo veel uitgepakt. We willen eerst even rustig bedenken wat we willen aanpakken, dan wat klussen en vervolgens inrichten. Dus de meeste dozen blijven ongeopend op een slaapkamer staan die we nog niet gebruiken; uiteindelijk heb je niet echt veel nodig om te kunnen wonen… Dit draagt meteen bij aan ons doel rondom een minimalistische leefstijl 😉. Al hebben we afgelopen jaar al heel veel verkocht, weggegeven en weggegooid. Wat we hebben meegenomen, denken we ook ‘nodig’ te hebben, maar niet meteen aankomende 2 maanden.

Update februari 2022

Het is al weer een tijdje geleden dat ik een update heb geschreven; de tijd vliegt! Andries en ik zijn nu vijf weken samen in Zweden. Aan de ene kant vliegt de tijd. Aan de andere kant is er ook het besef dat het pas vijf weken is en elke dag ontdekken we nog iets nieuws. Andries is nog volop aan het werk, dus samen klussen en leuke dingen doen zijn ‘beperkt’ tot de avonden en weekenden. Ik riep heel hard “ik ga eerst even niets doen” en daarop zeiden heel veel mensen al “jij??”…. haha En dat ‘niets doen’ dat lukt ook niet echt… Maar ik vind het leuk om dingen uit te zoeken, te regelen, in gang te zetten, dus ik haal voldoening uit het bezig zijn met het huis, de kavel en de omgeving. Er gaat geen wekker en ik heb geen verplichtingen, dus ondanks dat ik de hele dag bezig ben voelt het wel een beetje als ‘niets doen’ en krijg ik er energie van.

Voor het huis en wat we hier willen gaan doen, beginnen er wat ideeën te ontstaan. Vooral Andries vind het erg leuk om door het huis te lopen en te visualiseren hoe het kan worden. We hebben een nagenoeg lege benedenverdieping dus daar kunnen we allerlei kanten mee op. We gaan beneden een slaapkamer en tv-kamer maken, één klein kamertje zonder ramen zijn we aan het omtoveren tot ‘kastkamer’ en is er een badkamer aanwezig waar we niet echt hoeven te verbouwen maar met wat aandacht en onze (perfectionische) touch (haha) er een betere badkamer van kunnen maken. Ons doel is om zo min mogelijk nieuw te kopen. We hebben een verouderde schuur op het kavel staan die vol blijkt te liggen met hout. We willen zo veel mogelijk daarvan gaan gebruiken voor de verbouwingen. In Lutjebroek waren we erg blij met onze ‘barnwood’-muur > dat hebben we nu zelf al in de schuur liggen en hoeven we dit keer dus niet nieuw te kopen en het kunstmatig te verouderen. Als we wat verder zijn met de verbouwingen, dan zal ik wat foto’s op deze website delen ter inspiratie voor hergebruikte onderdelen. Mocht je ons volgen op Instagram dan heb je vast al wat foto’s en Stories langs zien komen.

We hebben 5200 m2 grond en om daar een ‘inspiratieplek’ van te maken, ben ik me verdiepen in tuinieren via ‘permacultuur’. Het doel is om de natuur zo veel mogelijk haar eigen gang te laten gaan en (eetbare) bloemen en planten zo slim mogelijk neer te zetten waardoor ze elkaar versterken en de biodiversiteit volop aan het werk gaat en zelf in beweging komt. Voor ons volledig nieuw (sowieso is het hebben van een moestuin voor mij nieuw) en leuk om te ontdekken. Vroeger hadden we thuis een moestuin, maar daar heb ik me toen nooit mee bezig gehouden dus ik moet nog van alles leren over tuinieren. Maar YouTube staat vol en ik heb ook nog toegang tot de Nederlandse online bibliotheek, dus er is genoeg informatie te vinden. Mocht jij ervaring hebben met permacultuur, dan sta ik nog steeds open voor tips en ervaringen :-).

Naast veel thuis bezig zijn, zijn we ook stapje voor stapje ons netwerk aan het uitbreiden. We hebben inmiddels al een aantal keer koffie gedronken met de buren en we hebben ook een gezellig avondje gehad met een Nederlands gezin dat hier circa 15 minuten verderop woont. Ook zijn we ambassadeur geworden van een UNESCO Biosfeerreservaat waar we dicht bij wonen. Ik had in Nederland al de e-learning daarvan ontdekt en met hulp van Google Translate die doorlopen. Deel twee bestond uit een gesprek en dat wilden ze in het Engels doen en we kregen privéles, dus dat was hartstikke leuk. Elke ambassadeur is vrij om te bepalen hoeveel tijd er in wordt gestoken en op welke manier hij/zij bezig gaat met activiteiten rondom het natuurgebied. Wij zullen in eerste instantie wat zaken op kunnen pakken die in het Engels kunnen (of waarbij we kunnen helpen met vertalen) en als we straks wat beter Zweeds spreken dan kunnen we ook helpen bij bijvoorbeeld wandelingen/rondleidingen organiseren, wat vrijwilligerswerk voor de vereniging doen, toeristen laten zien hoe mooi het hier is, etc. De tijd zal het vanzelf vorm gaan geven en ideeën doen opborrelen.

Om de Zweedse taal beter te leren, mogen we morgen starten met Zweedse les. Officieel mag je pas starten als je je persoonsnummer (een soort sofinummer) hebt, maar het kan tot 18 weken duren tot je die binnen hebt…. We hebben die eind december aangevraagd en ondanks nabellen (tsja, het stukje ongeduld is hier ook niet weg…. hihi) moeten we gewoon wachten. Maar ze zijn in onze regio zo vriendelijk om ons wel alvast toe te laten tot de lessen en het diploma krijgen we pas als ze het officieel kunnen registeren op ons persoonsnummer. Maar het diploma hebben we toch (nog) niet nodig, dus dat is voor ons geen enkel probleem. We gaan drie ochtenden per week en je studeert in je eigen tempo. We hebben in Nederland één schooljaar les gehad en elke dag zijn we woorden aan het oefenen via de app Duolingo, maar dat is anders dan echt les in het Zweeds. Het stukje grammatica is helemaal weggezakt… Het is wel leuk om te ervaren dat liedjes en reclames op de radio steeds herkenbaarder worden en ook in gesprekjes met bijvoorbeeld de buren vragen we of ze Zweeds willen praten en als we er dan echt niet uitkomen dan pas gaan we over in het Engels.

Naast het leven in Zweden opbouwen sta ik ook nog met een half been in Nederland en ben ik via KlimaatGesprekken de cursus tot Klimaatcoach aan het volgen. Er is al zo veel nieuw, dat ik het wel even prettig vind om dat in het Nederlands te doen en ook als vrijwilliger in het Nederlands workshops ga geven. Online is er veel mogelijk en ik kan altijd nog de keuze maken om de informatie naar het Engels om te zetten en te bekijken of er hier lokaal interesse voor is. De kennis kan ik zelf gebruiken voor ons nieuwe en veel duurzamere leven en ik vind het leuk om anderen straks te inspireren.

Deze update is een stuk langer geworden dan bedacht… Als ik het zo opschrijf, dan is er best veel gebeurd in 5 weken… haha Ik snap dat ik berichtjes krijg van mensen met de vraag of ik nog een keer ‘niets’ ga doen… Maar zoals velen al zeiden ‘je neemt ook je karakter mee’ dus laat ik de drive en wil om iets te doen maar zien als een positieve karaktertrek :-). Naast heel veel leuke dingen die energie geven, hebben we ook even wat verdrietige dagen gehad. Onze kat Mormel had nierfalen en we wisten dat dat geen jaren zou gaan duren. Maar helaas ging ze in een week tijd heel hard achteruit en konden we dat met thuisinfuusjes niet meer tegen gehouden. Dus we moesten veel eerder dan gepland op zoek naar een dierenarts en die kon maar één conclusie trekken… Dus die hebben we moeten laten inslapen en dat vond (vind) ik erg moeilijk. We hadden drie katten en Mormeltje was het aanhankelijkste, altijd enthousiast, vaak lekker aan het kletsen en ze was altijd blij om je te zien. Jip en Dirk zijn ook lief, maar een stuk minder speels en aanhankelijk. Dus het is echt even schakelen en we missen haar nog steeds. Gelukkig hebben we nu een grote tuin en hebben we haar hier een plekje kunnen geven.

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat, zodat het niet een monoloog blijft. Tot een volgende update! Vi ses!

Update mei 2022

De update staat in het nieuwsbrief “5 maanden in Zweden” zodat deze pagina niet één groot scrolfestijn wordt….. Klik hier om naar de nieuwste update te gaan.

Wil je weten hoe onze plannen verlopen? Geef dan een reactie onder aan deze pagina en vink ‘stuur mij een e-mail bij nieuwe berichten’ aan. Je krijgt dan een email om je ‘abonnement’ te bevestigen. Elke keer als we weer een stukje schrijven, krijg je een notificatie. Let op: ivm spam zal ik de reacties handmatig goedkeuren dus het kan even duren voordat je reactie zichtbaar is.

60 Comments for “Vojagi Kune”

Irene Deen

says:

Erg leuk om jullie te volgen! En dat blijf ik ook doen. Mochten jullie ooit een BenB beginnen, is dit een heel mooi vakantie ideetje. Veel succes met alles!

Laura Berns

says:

Dat duurt nog even Irene, maar we willen in ieder geval (t.z.t) de schuur gaan ombouwen en gaan verhuren. Dus ik hou je op de hoogte 🙂

says:

Fijn om te horen hoe het met jullie gaat. Het ziet er
prachtig uit bij jullie in de buurt. Er zal vast veel te ontdekken zijn.
Ik blijf graag op de hoogte.
Ik kon jullie adres niet vinden op Google earth. Tussen de bomen?

Laura Berns

says:

Haha, nee juist lekker op een heuveltje met ruimte. Maar wel uitzicht op bomen ;-). De postbode kent het adres wel, maar Google Maps inderdaad niet… Ik stuur je een privé berichtje met hoe je hem op Maps kunt vinden. Groet Laura

Johan ten Brinke

says:

Hoi laura,

erg leuk om te lezen, jullie hebben lef! Wat een uitdaging om vooral te gaan genieten, te minimaliseren en zelfvoorzienend te zijn. Daarnaast wel spannend welke werkzaamheden jullie gaan oppakken. Ik wens je heel veel succes, geniet ervan en ik vind het leuk om jullie te volgen.

Gr Johan

John Hermans

says:

Hoi Laura wat een mooie uitdaging en volgens mij een heel mooi avontuur. Van deze kant wilik je heel veel succes, wijsheid en vooral heel veel gezondheid toewensen voor jou en je gezin. Maak er wat moois van en wie weet komen wij nog eens die kant op want ik ben nog nooit in Zweden geweest.
Gr John Hermans

Chris

says:

Wederom een inspirerend verhaal. Uit eigen ervaring weten wij wat het is om in een ander land te gaan wonen en wij vinden jullie super goed bezig. EN goed dat jullie al zo bezig zijn met het uitbreiden van de kennissen kring. Heel belangrijk om hiermee een thuisgevoel te krijgen. Erg leuk om te lezen en veel succes wederom!

Marcelle

says:

Hi Laura,
Mooi om jullie avonturen en ervaringen te lezen!
Uiteraard volg ik ook jullie Instagram.
Ik ben heel benieuwd naar de klimaatgesprekken . Ik hou me aanbevolen als je gaat coachen.
Ik kijk al uit naar je nieuwe blog!
Hartelijke groet,

Marcelle

Laura Berns

says:

Wat leuk om te horen Marcelle. En zoals beloofd: ik geef een seintje als ik een workshop-reeks ga starten. Als het goed is hebben we uiterlijk vanaf april glasvezel en zijn we niet meer afhankelijk van onze mobiele hotspot met (dure) databundel uit NL. Zodra we snel internet hebben, dan ik online meer activiteiten opzetten waaronder de KlimaatGesprekken. Ik hou je op de hoogte! Groet Laura

Maria

says:

Maria,
Wat leuk om te lezen hoe jullie je nieuwe land omarmen. Veel succes met alles wat jullie aan het opstarten zijn. Ik heb er alle vertrouwen in!
En Laura, proficiat met de verjaardag van je mama.
We gaan vanavond er samen een borrel op drinken.

Joske

says:

Ha Laura en Andries, dankjulliewel dat we een kijkje krijgen met wat jullie allemaal zo bezig houd en meemaken. Erg leuk, vermakelijk en informatief voor als je plannen hebt om naar Zweden te verhuizen, zoals wij 😉

Wat sneu van mormel. Afscheid nemen van een lief dier wat al zo lang bij je is is moeilijk en verdrietig. Dat moet een plekje krijgen..
Hebben jullie de rit met jullie poezebeesten in 2 dagen gereden of in 1 keer.. Dat is mijn grootste zorg, de katten vervoeren op een aangename manier🙈 Succes en veel plezier met alles. Ik lees de volgende keer weer graag mee.

Laura Berns

says:

Hoi Joske, wat een leuke reactie! Dank! Op aanraden van de dierenarts hebben wij de katten met de auto vervoerd. We hadden wat homeopathische pilletjes, maar ik heb niet het gevoel dat die wat deden. Verder Feliway-spray in de bak en een paar keer op een doekje gespoten en dat in de bakken gedaan. Wij hebben de rit in 1 keer gedaan, om de katten niet nog langer te pesten. Dat was voor iedereen even afzien, want de rit duurde uiteindelijk 18 uur… Mormel heeft 80% van de tijd zitten miauwen, Dirk zo’n 60% van de tijd en Jip had direct aan het begin in de bak zitten poepen dus die had zichzelf waarschijnlijk vergast en was muisstil… hahaha. Ze hebben weinig gegeten en gedronken. Ik had de benches helemaal met absorptiematjes voor puppytraining (goedkoop te koop bij de Action) bekleed en onder de benches alles afgedekt met bouwplastic voor het geval dat er toch iemand zou gaan sproeien. Maar dat was gelukkig niet het geval en alle absorptiematjes hebben het goed opgevangen. Aangenaam? Nee, voor niemand. Maar ik denk wel het minst onaangenaam ten opzichte van vliegen (Dirk en Jip zijn te zwaar voor handbagage en hadden in het ruim gemoeten; dat raadde de dierenarts sterk af). Ik hoop dat je zo wat bent gerustgesteld! Mocht je meer vragen of bedenkingen hebben, laat het weten! Groetjes Laura

Eelke

says:

Wat superleuk om te lezen! En wat een wereld van verschil met jullie leven hier… geniet!!

Laura Berns

says:

Ha Eelke, het leven is inderdaad niet meer met het leven in NL te vergelijken…. hahaha Dat was ook leuk en uitdagend, maar op andere vlakken. Superleuk dat je m’n blog hebt gelezen en hebt gereageerd! Dank! Groetjes aan de PostNL’ers!!! Laura

Janneke van Gils.

says:

Hoi Laura, Heel leuk om jullie verhaal te lezen en om te zien wat jullie allemaal doen.
Onze dochter en schoonzoon krijgen ook steeds meer ideeën om naar Zweden te gaan en gaan in ieder geval komende zomer voor 3 weken. Ik ben benieuwd.
Ik wil jullie zeker blijven volgen. Leuk. Succes daar met al jullie plannen.

Groetjes Janneke van Gils.

Laura Berns

says:

Hoi Janneke, leuk om te horen en ik snap hun wens ;-). Als ze nog reis-inspiratie zoeken dan heb ik op deze website wat tips voor leuke tripjes staan. We houden contact! Groetjes Laura

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.