Veere & Middelburg – aanraders in Zeeland

Afgelopen weekend waren we vier dagen in Zeeland. Onder andere de stadjes Veere en Middelburg hebben ons positief verrast. Door de lockdown was alles natuurlijk dicht dus de bezoekjes waren zeer effectief en kort, maar zodra de terrassen weer opgezet mogen worden, gaan we zeker nog een keer terug!

Veere

Sinds de 15e eeuw heeft Veere stadrechten, ondanks dat het slechts 1600 inwoners telt (volgens Wikipedia gemeten op 1 januari 2020). De rijke geschiedenis gaat terug naar de 13e eeuw en heeft nu nog heel veel monumenten. In Veere kun je dus vooral genieten van de mooie gevels en straatjes. Bezienswaardigheden zijn onder andere het stadhuis, de Grote Kerk, de haven en de molen. Meer over de geschiedenis en monumenten kun je onder andere lezen op zeeland.com.

Er schijnt ook veel te doen te zijn, maar dat heb ik dus helaas niet zelf kunnen ervaren. Volgens de bordjes is er een museum, kun je een boottocht op het Veerse Meer maken en zijn er wat schattige winkeltjes. Wij hebben hier lekker door de straatjes rondgedwaald én ook via route.nl nog een wandeling door het buitengebied gemaakt (nummer 412190).

Hierbij de mooiste gebouwen en geveltjes:

Foto-impressie van het buitengebied van de wandeling van route.nl:

Middelburg

Op 9 km van Veere ligt de hoofdstad van Zeeland: Middelburg. Middelburg was ooit één van de handelssteden van de VOC. Het is een prachtige stad met een rijk verleden. Waarschijnlijk ken je het stadhuis wel, één van de mooiste gebouwen van Nederland. Het centrum met alle monumenten is zeer compact en reisroutes.nl heeft een goede stadswandeling van 4,3 km samengesteld. Middelburg schijnt 1100 monumenten te hebben! De bekendste zijn het stadhuis, de Lange Jan toren (schijn je te kunnen beklimmen, maar nu helaas gesloten door de lockdown), de Onze-Lieve-Vrouwe abdij waar tegenwoordig het Zeeuws Museum is gevestigd en de mooie geveltjes met namen (vroeger hadden ze geen huisnummers). En naast de stadswandeling is het natuurlijk heerlijk om zelf door de straten en langs de grachten te dwalen.

Het winkelaanbod is groot en aan alle horecagelegenheden te zien, zal het hier goed vertoeven zijn zodra alles weer open mag. Ook schijn je er normaal gesproken een rondvaart over de grachten te kunnen maken. Heel veel tips kun je vinden op holland.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.