Ruim een jaar in Zweden!

De tijd vliegt! Het is al weer lang geleden dat er een update van mij is verschenen… Gelukkig is er veel contact via WhatsApp en sociale media met vrienden en familie, dus er zijn weinig algemene nieuwsberichten te delen via dit kanaal.

We zijn al weer ruim een jaar in Zweden en het bevalt heel erg goed. We genieten elke dag volop van de ruimte, nieuwe dingen leren en nieuwe mensen leren kennen. Het voelt echt als ‘thuis’ en er is geen enkel gemis naar Nederland en ons ‘oude leven’. Dat was een heel leuk leven en helemaal niets mis mee, maar nu we hier wonen merken we dat dit nog leuker is en ons goed past.

Vorige week stonden we in de krant en ik zal foto’s van het artikel toevoegen zodat je mee kunt lezen. Het is vertaald via Google Lens dus er staan rare woorden tussen, maar de strekking van het verhaal is goed te volgen volgens mij. Een vriendin van ons had contact met een journalist en er werd gevraagd naar leuke verhalen over mensen die in deze regio wonen en toen heeft ze ons getipt. Meteen een beetje gratis PR voor ons bedrijf ;-).

Ik krijg soms van mensen die zich oriënteren op een eventuele emigratie naar Zweden de vraag wat het meeste bevalt. Even een kort samenvatting van afgelopen jaar met voor- en nadelen.

Voordelen

Wat mij het meeste bevalt is de ruimte en rust om ons heen. We wonen in een klein dorpje met zo’n 250 inwoners en de buren wonen op 400 meter afstand. We wonen dus niet in the middle of nowhere, maar wel op onszelf en dat vind ik een heerlijke combinatie. De grote stad met zo’n 24.000 inwoners is op 25 km afstand en we hebben een kleiner stadje/groot dorp op 12 km afstand. We kunnen de reuring dus opzoeken als we willen.

Verder vind ik de mensen en mentaliteit heel prettig. Men is heel enthousiast over onze actieve bijdrage aan het dorp en de regio (ik help het dorpshuis mee met de organisatie van activiteiten en hou de website/Facebookpagina bij en Andries is de penningmeester van de glasvezelvereniging. Verder zijn we beide ambassadeur van een UNSECO biosfeergebied hier in de buurt en proberen we een actieve bijdrage te leveren aan wandelingen, lezingen, stukje PR voor de vereniging, en vorig jaar heb ik 6 live workshops gegeven over het verminderen van de voetafdruk). Het gaat hier niet om wat je hebt gepresteerd, maar dat je ergens aan meedoet en enthousiast bent. Dat vind ik een groot verschil met NL, waar ik nu terugkijkend op dat leven toch wel een prestatiedrang voelde. Ik wil nog steeds dingen goed doen en het frustreert me dat ik in het Zweeds waarschijnlijk als een kleuter praat, maar mensen zijn zo complimenteus en behulpzaam dat het voor nu wel even prima is.

We hebben een aantal heel leuke mensen leren kennen (zowel Nederlanders en Zweden) en daardoor hebben we een leuk sociaal leven. Daardoor is er waarschijnlijk geen gemis naar Nederland, want we hebben hier genoeg te doen en er is veel gezelligheid. Uiteraard zijn de NLse vriendschappen heel belangrijk en nog niet te vergelijken met de nieuwe vriendschappen, maar gelukkig kan er via beeldbellen wel echt contact gehouden worden met vrienden en familieleden. En ook dit jaar krijgen we veel bezoekers over, dus dat is heel waardevol en fijn.

Nadelen

De bureaucratie waar ik veel over gelezen heb, is soms echt irritant. Alles moet via bepaalde procedures waardoor sommige dingen lang duren en als je niet exact de juiste procedure volgt dan krijg je dingen niet gedaan. De Zweden worden ook wel ‘de Spanjaarden van het noorden’ genoemd en dat merk ik doordat afspraken niet altijd duidelijk worden gemaakt en daardoor er andere verwachtingen zijn. Regelmatig wordt er gezegd ‘binnenkort’, om vervolgens een paar weken niets te horen, en opeens wordt er gebeld of staat er iemand voor de deur. Vorig jaar bijvoorbeeld met de aanleg van een nieuwe sceptic tank. Dat was in maart afgesproken als ‘in de zomer’ en opeens kregen we in augustus een belletje dat degene die het werk zou verrichten de volgende dag zou komen. En nu zitten we in een traject met de installatie van zonnepanelen en telkens als ik om een update vraag wilden ze me net bellen… jaja… Op mailtjes/smsjes wordt vaak niet gereageerd en je moet overal dus achteraan. Dan merk ik dat ik nog lang niet ben ingeburgerd en geen relaxte Zweed ben ;-).

Werk

Afgelopen jaar heb ik een aantal uur per week voor PostNL gewerkt. Erg fijn om niet meteen de opgebouwde spaarpot aan te hoeven spreken. Vorig jaar hebben we een VOF opgericht om facturen te kunnen sturen en sinds 1 januari 2023 hebben we een BV. Het werk bij PostNL is inmiddels afgerond en ik ben nu bezig om een netwerk in Zweden op te bouwen. Andries heeft nog 2 opdrachtgevers en werkt nog voor een Engels bedrijf en een Nederlands bedrijf. Doordat we beide nog aan het werk waren, hebben we wat minder tijd besteed aan het opbouwen van een nieuw bedrijf in Zweden. Ik ben nu de adviesdiensten aan het uitwerken die we aan willen gaan bieden en hopelijk scoren we in het najaar de eerste klanten hier in de regio. Online werken vind ik ideaal, maar soms live contact is ook erg fijn. Mocht je interesse hebben in ons bedrijf, dan kun je kijken op www.vojagikune.com.

Ook besteed ik veel tijd aan de moestuin en klaagt Andries dat we op dit moment in een tuincentrum wonen door alle plantjes die ik in huis aan het opkweken ben :-). Ik hoop dat we de zomer door kunnen komen met eigen groenten en zo dus een beetje zelfvoorzienend zijn voor een aantal weken/maanden (?). Een nieuwe hobby waar ik echt veel plezier aan beleef!

Reacties welkom per e-mail/app/sms!

Ik krijg heel veel spam-reacties, dus ik zet die optie dicht bij dit bericht. Ik vind het wel heel leuk dat je een reactie stuurt! Zeker ook als we niet heel veel contact hebben op dit moment. Dat kan per e-mail, whatsapp of sms (in Zweden gebruiken ze geen whatsapp en gaat alles via de sms. Weer even wennen! haha Net zoals vroeger….).