Rondje Zuid-Zweden: van UNESCO erfgoed tot de scherenkust

In 2014 stond ik in de reiskrant van de Telegraaf met mijn verslag over Zuid-Zweden. Ik heb de tekst in het archief gevonden en het merendeel is nog steeds van toepassing. Dus ik deel de inhoud hieronder ter inspiratie voor jou.

Zweden, land van de duizend meren, vriendelijke bevolking en welvaart. Wat een fantastisch land is dit! Wil je genieten van natuur, cultuur en echt onthaasten? Pak dan nu nog de auto en rij naar Sverige. Neem genoeg geld mee, want Zweden is aan de prijs.

In drie weken tijd hebben we 4400 km weggereden. Omdat je in Zweden maar max 110 km/u mag op de snelweg, waren de kilometers een ontspanning. Geen files, geen klevers, ruime en goed onderhouden wegen.

In Zuid-Zweden was onze eerste tussenstop in Karlskrona: een net en welvarend stadje met barokke gebouwen, sinds 1998 opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO én Nils Holgerson. (zie ‘tips)

HassloKarlskrona is een goede uitvalsbasis voor diverse uitstapjes. Van de natuur genieten op diverse eilandjes bij Hasslö (ook wel het Hawaii van Zweden genoemd), geveltjes kijken in Ronneby en wilde beesten (zoals bizons, herten en wilde zwijnen) spotten op de Eriksberg.

 

Na regio Karlskrona ontdekt te hebben, zijn we doorgekregen naar het gebied tussen de twee grootste meren van Zweden. We hadden een week het Skagern-meer als uitvalsbasis. Zweden staat bekend om zijn vakantiehuizen en in dit gebied zijn voldoende (rode) vakantiehuizen te huur. Of je nu dicht bij een stad wilt zitten, aan een meer of in het bos; voor ieder is er wat wils! Boek wel op tijd, want ook de Zweden zijn gecharmeerd van deze vorm van overnachten.

Een aanrader is onder andere Tiveden national park (zie ‘tips’). Tiveden is goed te combineren met een stop in Vadstena (mooi slot) en Sjötorp.
In zowel het Väner- als het Vättermeer kan je heerlijk zwemmen, varen en vissen. Zeker de moeite waard om van te genieten en hier een aantal dagen te vertoeven!

Als laatste wil ik je meenemen naar Dalsland. Wil je genieten van een stukje cultuur, bezoek dan het Läckö Slott. Ben je fan van Saab en/of industrieel erfgoed? Dan mag je Trollhättan zeker niet missen! En heb je interesse in een middelgrote stad met vele winkels, zorg dan voor een dagje Göteborg.

De eilandjes Orust en Tjörn, gelegen boven Göteborg, maken het verblijf aan Zuid-Zweden compleet. Prachtige vergezichten over de scherenkust, pittoreske dorpjes en een heerlijk ongedwongen en relaxte sfeer. Dalsland is een soort samenvatting van Zweden.

scherenkust Zweden

Als je door Zweden rijdt, vermijdt dan de snelwegen. Vanaf de snelweg zal je voornamelijk bomen zien, maar als je de zijwegen pakt dan zie je het echte Zweden: rode huizen, Zweeds vlaggen, natuurreservaten, hertjes en kleine dorpjes.

Alle highlights van de reporter voor deze bestemming

UNESCO-erfgoed: Karlskrona
Tijdens een rondwandeling is er genoeg te zien, zoals marineschepen, een maritiem museum, kerken, forten en andere historische gebouwen. De stad ligt aan de Oostzee en heeft goede zwemfaciliteiten gecreëerd.
Tiveden national park: bos, meren en rotsen
Hier kan je prachtig wandelen door de bossen en tussendoor een duik nemen in één van de vele meren. Met name de grote keien die hier zijn achtergebleven vanuit de IJstijd zijn indrukwekkend.
Göteborg, de derde stad van Zweden
Om na alle rust en ruimte even wat reuring op te zoeken, is Göteborg de moeite waard. Er zijn lange winkelstraten, historische gebouwen en een groot marinemuseum welke bestaat uit 13 marineschepen. Het marine-museum is zowel voor jong als oud leuk.
Elanden spotten op de Hunneberg
Je kan een trip boeken via de VVV van Trollhättan of Vänersborg, maar je kan ook zelf met je auto op pad om het symbool van Scandinavië in levende lijve te spotten. Ze hebben een zeer goed reukvermogen, dus ga niet lopend op pad maar pak de auto.
Läckö Slott, kasteel aan het Vänern-meer
Läckö Slott ZwedenLäckö Slott is een prachtige burcht met fenomenaal uitzicht over het grootste meer van Zweden. In de kasteeltuin heerst een serene rust en met wisselende tentoonstellingen zijn de zalen elke keer weer de moeite van het bekijken waard.
Trollhättan: industrieel erfgoed
Trollhättan zit in zwaar weer na het faillissement van Saab, maar ze hebben handig ingespeeld op het toerisme als nieuwe bron van inkomsten. Er zijn diverse bezienswaardigheden zoals het Saab-museum, kabelbaan, waterkrachtcentrale en de sluizen.
Terras aan het Götakanaal in Sjötorp
Sjötorp heeft 5 sluizen waar de boten doorheen gaan die over het Götakanaal varen. Strijk neer op een terras en geniet van de bootjes die omhoog en omlaag gaan in de sluis en zo weer door kunnen richting Stockholm of Göteborg. Zuid-Zweden
Orust en Tjörn, ontdek de scherenkust
Boven Göteborg liggen vele eilanden. Orust en Tjörn zijn de moeite waard door de prachtige vergezichten, de bedrijvigheid op het water en de afwisselende natuur. Van zandstranden, tot grillige rotsen, heuvels en bos. En met wat geluk zie je hertjes.
Meer verhalen over Zweden lees je op deze reispagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.