Oostvaardersplassen: nieuw stukje natuur

Tussen Lelystad en Almere liggen de Oostvaardersplassen. De Oostvaardersplassen worden beheerd door Staatsbosbeheer en is onderdeel van natuurgebied Nationaal Park Nieuw Land. Een uitgebreide omschrijving van de Oostvaardersplassen staat op de website van Staatsbosbeheer. Klik hier om naar deze webpagina te gaan.

Door de Oostvaardersplassen lopen zo’n 16 wandelroutes, een mountainbikeroute en een fietsroute. De wandelroutes variëren van 1 kilometer tot 10 kilometer en zijn allen zeer goed begaanbaar. Als je meer dan 10 kilometer wilt wandelen, dan zijn een aantal routes goed met elkaar te combineren. Klik hier voor het overzicht van alle routes.

struinen Oostvaardersplassen

Mijn favoriete routes zijn het “Dodaarspad” (10 km) en ‘’t Lange pad” (7 km).

Het Dodaarspad is gevarieerd en gaat niet zozeer langs de grote plassen, maar loopt vooral door het Oostvaardersveld. Het is een afwisselende wandeling door bossen, over velden en langs diverse plassen.

Je zou er reeën en vossen tegen kunnen komen, maar dat geluk heb ik helaas nog nooit gehad. Wel heel veel vogels en insecten. Een deel van het pas is onverhard, waardoor je nog een klein beetje een gevoel van avontuur krijgt. Je volgt de route via de witte pijlen.

’t Lange pad gaat langs de Oostvaardersplassen. Je komt vaak kuddes konikpaarden tegen. Je zou ook een zeearend of ijsvogel kunnen spotten, maar dat heb ik nog niet meegemaakt.

Uitzicht Oostvaardersplassen Konink paarden Oostvaardersplassen Oostvaardersplassen Oostvaardersplassen Konink paarden Oostvaardersplassen

Het is een gevarieerde route door het afwisselende landschap en veel verschillende dieren. Je volgt de route via de paarse pijlen. Je kunt een aantal keer van de route afwijken en naar een observatiehut lopen (nu tijdelijk gesloten door Corona).

Het Buitencentrum is voor alle routes het begin- en eindpunt. Ze hebben een heerlijk terras met uitzicht op het water. De kaart heeft verschillende soorten broodjes, salades, drankjes en een paar warme gerechten. Alleen de vegetariërs en veganisten komen er beperkt vanaf, maar ze zijn absoluut bereid om iets te maken dat wel past in dit voedingspatroon.

Wil je een nieuw stukje Nederlandse natuur ontdekken? Dan kan ik de Oostvaardersplassen van harte aanbevelen. Klik hier voor meer reisinspiratie.

struinen door de Oostvaardersplassen
struinen door de Oostvaardersplassen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.