Leukste compacte (reis)spelletjes

Wij houden veel van spelletjes spelen en nemen ook graag wat compacte spelletjes mee op onze tripjes met minicamper “Henry” of in de reistas bij een weekendje weg. Onderstaande spelletjes zijn geschikt voor 2 personen (of meer) en zijn onze favorieten:

  • Qwixx : met stip op nummer 1 bij ons! “Krassen, krassen, krassen”, zo noemen wij Qwixx gekscherend. We vinden dit een combinatie tussen Yathzee en Bingo. En het leuke is dat iedereen mee kan doen bij de worp van één speler. Je hoeft dus niet op je eigen beurt te wachten met hokjes wegkrassen, maar je mag bij elke worp meekijken of je zelf iets aan de gegooide dobbelstenen hebt. Qwixx heb je in 1 minuut geleerd en is leuk voor jong en oud. Er zijn vele soorten scoreblokjes te koop, dus je kunt het zo moeilijk en afwisselend maken als je zelf wilt. En Qwixx kun je ook op afstand met vrienden spelen. Zorg voor een online verbinding via bijvoorbeeld beeldbellen of Teams/Zoom en gooi de dobbelstenen op een plek waar de camera zicht op heeft. Degene aan de andere kant van de lijn moet zelf ook Qwixx hebben, maar als je elkaars dobbelstenen ziet, dan kun je dus meekrassen en ombeurten gooien. Toch nog interactie ondanks dat je niet bij elkaar aan tafel zit :-). Met Qwixx ben je ongeveer een kwartiertje zoet per potje.
  • Skip-bo : dit kaartspel dit in een iets groter doosje dan bijvoorbeeld Qwixx of Calavera, en je hebt iets meer speelruimte op tafel nodig. Maar wat ons betreft is dit spel nog steeds compact genoeg om mee op reis te nemen. Skip-bo is een strategisch spel waarbij je je stok kaarten op volgorde van 1 tot 12 weg moet spelen. Met dit spel ben je circa 20 minuten zoet.
  • Boonanza (versie dobbelspel): dit is al een wat oudere versie en op de website van de maker (999 Games) uitverkocht. Wellicht dat je een goede editie op bijvoorbeeld Marktplaats kunt vinden? Door middel van dobbelstenen moet je ‘orders’ bij elkaar gooien. En ook hier mag de tegenspeler meekijken met de worpen en blijft het dus interactief. Op de dobbelstenen staan geen stippen, maar gekleurde ‘bonen’. Ieder speler krijgt oogstkaarten met orders die je bij elkaar moet dobbelen.  Boonanza duurt ongeveer 20 minuten per potje.
  • Calavera : wederom een spel met dobbelstenen, scoreblokje en hokjes wegkruisen. En ook bij dit spel heeft de tegenspeler een rol als er een bepaalde dobbelsteen is gegooid. Het leuke is dat dit niet per sé een voordeel hoeft te zijn voor de tegenspeler en het is ook mogelijk om elkaar zo te dwarsbomen. Ik vind Calavera ook een mooi spel om te zien. Met een potje ben je ongeveer 20 minuten bezig.
  • Yahtzee : tsja, wie kent het niet? Het enige dat je in je (reis)tas hoeft te gooien zijn vijf dobbelstenen en een scoreblok. Ideaal om mee te nemen dus! Klein ‘minpuntje’ ten opzichte van bijvoorbeeld Qwixx is dat je moet wachten als je tegenspeler aan de beurt is en niet mee kunt doen met zijn/haar worp. Een potje Yahtzee duurt circa 30 minuten.
  • Keer op keer : nieuw in ons ‘assortiment’ en we moeten het nog even goed leren. Maar na een paar keer gespeeld te hebben, smaakt het naar meer. Ook bij dit spel weer dobbelstenen, gekleurde vakjes die je moet aankruisen, en je tegenspeler dwarsbomen. Een potje duurt circa 20 minuten.
  • Unstable Unicorns: nog nieuw aan het ontdekken, maar de omschrijving klinkt goed. “Stel in dit leuke 2-spelerspel een eenhoornleger samen en bedrieg je vrienden want eenhoorns zijn nu je vrienden! Dit strategisch kaartspel combineert jouw twee van jouw favoriete onderwerpen: eenhoorns en verwoesting.” De Engelse versie was een succesvol Kickstarter project en nu is de Nederlandstalige versie op de markt.

Welke spelletjes speel jij graag als je op reis bent? (of thuis natuurlijk 😉 )

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.