Project Vanlife mini-camper

De bouw van onze mini-camper

Het begon allemaal met het plan om in augustus 2020 naar Noord-Zweden af te reizen. We zouden daar een wandeltocht gaan doen met eigen bepakking en dit wilden we combineren met onze 3-weekse vakantie. Als je dit per vliegtuig en trein wilt doen, dan is dat een hoop geregel qua logistiek en opslag met de diverse spullen. Voor ons is vakantie iets dat zo min mogelijk voorbereidingen, planningen en vastlegging vergt. Zo is het idee ontstaan om met een camper naar de poolcirkel te trekken. Zo konden we vakantie combineren met wandelen.

We riepen al langer ‘we willen meer vrijheid en spontaniteit’, dus waarom niet een campertje kopen in plaats van huren? Dan kunnen we ook in de weekenden en kortere vrije weken lekker op pad gaan. Na heel wat (mini-)campers bekeken te hebben, besloten we om zelf een busje om te bouwen. En om zo makkelijk mogelijk de stad in te kunnen en het mini-campertje te parkeren, hebben we er voor gekozen om het kleinste model bus te kopen dat de RDW goed keurt als camper. We zijn gevallen voor een Ford Transit Connect.

Laura bij de mini-camper

De vorige eigenaar had er al raampjes en een hefdak in laten maken. Uiteindelijk heeft hij de bus niet verder afgemaakt, dus we konden de gehele inrichting zelf nog bedenken.

Uitbesteed werk

We hebben de hulp van B&S Hoorn ingeroepen voor een aantal voorbereidende werkzaamheden. Zij bouwen onder andere een standkachel in, installeren een zonnepaneel, doen de elektra en isolatie.

Het interieur

Inmiddels hebben we de camper-in-wording omgedoopt in “Henry” en zijn we begonnen aan het interieur. Als eerste uiteraard de vloer. We hebben gekozen voor een laminaatvloer die tegen een stootje kan.

Om ruimte te besparen maken we een bedbank. Dankzij de handige Thomas van Eigen Huis & Tuin, hadden we een mooi filmpje om bij af te kijken.

De bedbank komt aan de linkerkant en is 1,10 m breed en 1,80 m lang. Andries is 1,94 m dus voor hem maken we aan de bestuurderskant een extra plankje en kussentje zodat hij zijn voeten ook kwijt kan ;-). Aan de rechterkant maken we de kast en een keukenblokje. De kast hebben we gekocht bij VHD Bedrijfswageninrichting. Deze past precies in een Ford Transit Connect. Maar omdat we hebben geïsoleerd en een extra vloer in de bus hebben gelegd, zijn de verhoudingen net niet passend. Dat ligt niet aan VHD, maar achteraf gezien was het dus minder handig om een standaardkast te kopen en zijn we behoorlijk wat tijd kwijt om de kast goed in te bouwen. Waarschijnlijk waren we net zo snel geweest met een eigen inbouwkast.

Inmiddels hebben we “Henry” al een paar nachten getest en weten we wat goed werkt en waar we nog wat aanpassingen in moeten maken. Ook zijn we nog een het nadenken hoe we de binnenkant van de twee achterdeuren zo effectief kunnen gebruiken. Waar we heel blij mee zijn en ook wel trots op zijn hoe we dit hebben bedacht, zijn het keukenblokje met uitschuifbaar keukenblad en de bedbank. De kussens op maat hebben we gekocht bij Lef&Lief en we zijn hier zeer tevreden over.

2021

Inmiddels hebben we “Henry” nu ruim een jaar en hebben we leuke tripjes gemaakt. Dankzij de zonnepanelen kunnen we ‘off-grid’ kamperen en zijn we erg blij met de Natuurkampeerterreinen in Nederland. Veel ruimte en geen echt ‘camping-gevoel’ (= positief!). De tripjes blijven ook weer een ervaring om te leren en verbeteren. Zo hadden we voor de keuken spulletjes bij de Action gekocht omdat we de pannensets bij de kampeerwinkels behoorlijk prijzig vonden…. Maar goedkoop bleek duurkoop…. De pannen zijn zo dik dat ons gasstelletje van Campingaz dit niet trekt en de pannen dus koud blijven. Dus toch maar geïnvesteerd in echt kampeerspullen, zoals een pannenset van Bo-Camp. Ook zijn opvouwbare kampeerproducten erg handig doordat ze ruimtebesparend zijn. De ervaren kampeerder zal denken ‘duh, die spullen zijn niet voor niets bedacht’, maar voor ons is dit een heel nieuwe ervaring….. :-). De ANWB webwinkel heeft een goede klant aan ons ;-).

Wordt vervolgd!

“Henry” staat te koop!

Helaas is het zo duur om Henry in Zweden aan te houden, dat we hebben besloten om hem niet te importeren maar aan een Nederlander te verkopen. Zo kan er maximaal geprofiteerd worden van het bijzondere belastingtarief van 25% omdat het busje is omgekeurd naar kampeerauto. En de diesel is in Nederland 60 cent per liter goedkoper…. Hieronder de tour, aangezien Henry op dit moment in Zweden is en er dus niet zo makkelijk een bezichtiging gepland kan worden. Via beeldbellen wil ik graag alles aan je laten zien! Ik snap dat even naar Zweden komen om Henry over te nemen wat lastig kan zijn. We zullen proberen om in februari naar Nederland te rijden. Neem je contact op als je interesse hebt om Henry te kopen?