Frankrijk

Frankrijk

Afgelopen jaren ben ik een aantal keer in Frankrijk geweest. Vooral de Ardèche met de ruige natuur vond ik prachtig. Maar ook in juni 2019 hadden we een mooie rit door de Franse Alpen.

Route des Grandes Alpes

De volledige Routes de Grandes Alpes loopt van Thonon les Bains bij het Meer van Genève naar Menton aan de Middellandse Zee. Wij hadden een week uitgetrokken voor deze weg en omdat we onderweg ook wilden wandelen en van de dorpjes wilden genieten, hebben wij een deel van het traject afgelegd.

route des grandes alpes
De totale Route des Grandes Alpes

Wij hebben het stuk van Grenoble naar Annecy gereden. Heerlijk toeren over de bergpassen. Wat een rit! We kwamen heel veel wielrenners en motoren tegen, dus blijf goed op het verkeer letten. Highlights onderweg:

Grenoble is een aardig bergstadje. Het wordt ook de hoofdstad van de Alpen genoemd. Het heeft wat grauwe wijken, maar het centrum is een bezoekje waard. Langs de rivier die de stad doorkruist staan mooie gekleurde huisjes. En op de vele pleinen met terrassen kun je lekker mensen kijken. Je kunt een aantal stevige wandelingen maken, bijvoorbeeld naar het fort van La Bastille. Naar dit fort gaat ook de iconische kabelbaan. Wij houden zelf niet van musea, maar als je cultuur en/of geschiedenis op wilt snuiven dan kom je ook op deze vlakken aan je trekken.

We houden erg van wandelen en hebben tijdens deze roadtrip in Frankrijk dus ook een aantal keer de wandelschoenen aangetrokken en zijn de bergen in gegaan. Ik hou erg van de bergen: elke meter heb je een ander uitzicht. Het leuke aan de Franse Alpen is dat ze ook in de zomer diverse kabelbanen open hebben. Dus mocht je geen topconditie hebben, dan kun je er voor kiezen om heen óf terug de kabelbaan te pakken. Ik heb in mijn blog op Mountainreporters een aantal mooie wandelingen voor je op een rijtje gezet, klik hier.

Een tweede highlight is het nationale park Vanoise. In dit gebied liggen onder de plaatsen Tigne en Val d’Isère (voor sommigen wellicht bekend van de Tour de France). Op TripAdvisor heb ik een paar reviews geschreven over hotels/restaurants in Val d’Isere maar er zit niet iets bij waar ik superenthousiast over ben en dat ik volmondig aan kan raden. De omgeving is wel prachtig: bergen, dieren en een mooi meer in Tignes. Ook leuk voor de afwisseling: naar de gletsjer in Tignes waar je zelfs in de zomer kan skiën en snowboarden.

Voor ons persoonlijk was een wandeling naar een top op 3000 meter hoogte echt het hoogtepunt. Erg zwaar op sommige momenten, maar wat een overwinning en geweldig gevoel toen we op de top stonden! Hier liep geen kabelbaan, dus het was ook weer lopend terug. Deze wandeling ging naar de Col des Fours en het startpunt is in de buurt van Val d’Isère.

Verder hoort raften er natuurlijk ook bij als je in de bergen bent. Wij hebben een tochtje gemaakt in La Salle les Alpes. Het hebben ruwere (en dus avontuurlijkere) tochtjes gehad, maar wat mij betreft blijft het een leuke vakantie-activiteit. Wat ik verder aan kan raden in La Salle les Alpes is het restaurant L’Oree de Bois. Wat ons betreft het lekkerste diner tijdens deze vakantie. Klik hier voor mijn review op TripAdvisor, inclusief foto’s. We sliepen in Le Grand Aigle Hotel & Spa en dat was prima verzorgd.

Een derde highlight is het stadje Annecy en het bijbehorende meer van Annecy. Heerlijk om door deze Franse straatjes te struinen, een drankje te doen op één van de vele pleinen en in het park langs het water te zitten. Door de vele bruggen en kanalen wordt Annecy ook wel ‘het Venetië van Frankrijk’ genoemd. Ook in Annecy is er genoeg te doen en te zien voor de cultuurliefhebber, bijvoorbeeld het Château d’Annecy.

Een afknapper tijdens deze Frankrijk-trip: we zijn via de oude N7 gereden want in een reisboekje dat we hadden, was deze mooi omschreven. Wij vonden het een heel saaie weg, echt zo’n provinciale weg zoals we in Nederland heel veel hebben. De weg loopt om de Franse dorpjes heen (voor de bewoners logisch, voor de ‘toeristen’ dus niets te zien of te stoppen) en je moet dus precies weten wat een leuk dorpjes is om specifiek heen te rijden en te stoppen. Het is een weg waar je 80 km per uur mag en kost dus veel tijd. Na een aantal dagen hebben wij er voor gekozen om toch maar de snelweg op te draaien om sneller wat kilometers te maken. Het doel was rustig afzakken naar Menton en vanaf daar omhoog via de Route des Grandes Alpes maar qua tijd hebben we ons daar behoorlijk op verkeken.

Eén ding kan ik je wel aanraden op dit traject en dat het is stadje “Moulins”. Klein dus in een dag te zien en heel pittoresk. Wij sliepen in Le Chalet Montegut (klik op de link voor mijn review op TripAdvisor, inclusief wat foto’s) en hebben fantastisch gegeten in hun eigen restaurant. Vanuit Le Chalet Montegut rij je ook zo naar Souvigny en dat is een heel oud dorpje waar je lekker doorheen kunt struinen. Een prima activiteit voor in een middag als je van oude huisjes en steegjes houdt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.