5 maanden in Zweden

In plaats van een verhaal op de emigratiepagina, even een nieuwsbericht om hopelijk wat meer overzicht te krijgen. De pagina met ons emigratieverhaal wordt erg lang. Dus ik ben even aan het zoeken hoe ik wat meer structuur voor de lezers krijg :-).

5 maanden later: emigratie bijna afgerond

De vorige update was na 5 weken samen in Zweden. Inmiddels zijn we nu 5 maanden hier. Aan de ene kant voelt het nog nieuw want we ontdekken elke week (en soms elke dag) iets nieuws. Aan de andere kant voelt het heel erg als thuis. Rondom de emigratie is het merendeel inmiddels geregeld. We hebben beide een sofinummer, Zweedse ID-kaart (is een soort lightversie van een Europese ID-kaart; dit is alleen voor legitimatie binnen Zweden), een soort Zweedse DigID die je voor elke website en betaling nodig hebt, de prepaid telefoonkaart is omgezet naar een abonnement, we hebben glasvezel en nu is het wachten tot het importproces van de Saab is afgerond en we worden toegelaten tot het Zweedse zorgstelsel. Voor de lezers die bezig zijn met hun emigratie: ik ben deze website aan het ombouwen en wil per onderwerp opschrijven hoe wij bepaalde zaken hebben geregeld. Hopelijk helpt het in jouw eigen proces.

Binnen aan het klussen

In de februari-update waren we nog aan het nadenken wat we met het huis en de tuin wilden. Het huis heeft een begane grond en een souterrain. Het souterrain was één grote open ruimte en daar hebben we inmiddels een nieuwe indeling in gemaakt. Dit gedeelte is nog niet volledig gereed, maar de slaapkamer is af, Andries heeft beneden een werkplek en we hebben een loungehoek beneden bij de kachel. We wilden bij de loungehoek de tv-ruimte maken, maar eigenlijk weten we niet waar de tv moet komen…. We kijken nu soms heel gericht via de laptop wat op Netflix of de NPO, maar we leven zonder tv en eigenlijk missen we hem ook niet. Met de aanleg van de glasvezel hebben we wel tv-boxen gekregen maar die liggen dus nog in de kast te wachten op een installatie. Hieronder wat foto’s vanuit de verkoopbrochure en wat wij er van aan het maken zijn.

Buiten aan de slag

We stoppen nu even met binnen klussen. De lente is begonnen en we zijn lekker in de tuin aan het werk. Wij zijn hier nog niet in de lente geweest en ik heb niet onthouden wat er allemaal in augustus in de tuin stond. Het is dus een grote verrassing wat er nu allemaal tot leven komt. We zijn bezig met de bouw van een kas. En we hebben stukken gras afgegraven en hier zijn we een moestuin aan het aanleggen. Het is nog lang niet voldoende om echt zelfvoorzienend te kunnen leven voor een aantal maanden, maar omdat alles nieuw is hebben we besloten dat we dit seizoen het doen met 24 m2 in de kas en 48 m2 buiten. Eerst daar maar alles gezaaid én geoogst krijgen ;-). Hieronder een impressie van de aanleg van de moestuin en kas.

Thuis werken en vanuit huis werken

Naast alles rondom de emigratie, het verbouwen en werken in de tuin, hebben we ook nog ‘even’ een VOF opgericht en ben ik bezig om daar de website voor te bouwen en lopen er wat leuke netwerkgesprekken. Tsja, ‘niets doen’ is afgelopen maanden ook nog niet gelukt! haha De lancering hebben we eind mei/begin juni gepland dus op dit vlak deel ik nog niet zo veel. Behalve het feit dat ik al een eerste opdrachtgever heb; ik werk namelijk een aantal uur per week weer voor PostNL. Online en als medewerker bij een bepaald project, dus voor nu een heel leuke combi tussen bekende zaken en mensen maar wel met voldoende afstand om niet weer fulltime aan het werk te gaan en zo veel verantwoordelijkheid te dragen als afgelopen jaren. Ook start er in juni vanuit mij een workshopreeks van KlimaatGesprekken, waar ik als vrijwilliger aan verbonden ben. Op de website van KlimaatGesprekken kun je meer lezen en bij interesse je uiteraard aanmelden :-).

Bezoek

We hebben inmiddels ook de eerste vrienden en familieleden op bezoek gehad. Hartstikke leuk om mensen onze nieuwe omgeving te laten zien én samen op ontdekkingstocht gaan. Aankomende 3 maanden staan er ook nog diverse bezoekjes op de planning. Heel bijzonder om te merken hoeveel mensen het er voor over hebben om voor een paar nachtjes deze kant op te komen of hun vakantie in Zweden te plannen waardoor we af kunnen spreken.

Podcast

Ik kreeg de laatste tijd veel berichtjes hoe het gaat, dus voor mij een signaal om een teken van leven te geven ;-). Dus even wat highlights n.a.v. de februari-update. Ik ben trouwens ook geïnterviewd door Amy en Heidi van de podcast “The Swedest Thing“. Dus wil je horen hoe het gaat, hoe de emigratie verloopt, etcetera, luister dan naar de podcast. Er zit ook een dame in die al langer in Zweden woont, dus het is een leuke combi tussen verhalen en situaties. Benieuwd naar andere zaken of wil je reageren? Stuur een berichtje of laat een reacties achter. Vi ses!

3 Comments for “5 maanden in Zweden”